CEVİZ FİDANI ÇEŞİDİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

CEVİZ FİDANI ÇEŞİDİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

05 Haziran 2017

Türkiye coğrafi ve konumu ve iklimsel özellikleri bakımından verimli ceviz yetiştiriciliği yapılabilen  avantajlı ülkelerden biridir. Bu kapsamda yapılan araştırmalar sonucunda son 20 yıldır ülkemizin değişik bölgelerinde ceviz bahçeleri kurulmuş ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu süreçte elde edilen önemli bilgilerden biri de bahçe oluştururken uygun ceviz fidanı çeşidinin seçimidir. Ceviz fidanı çeşidinin dikim yapılacak bölgenin iklim koşullarına uygun olması gerekmektedir.

Dikkat Edilmesi gereken diğer unsurlar

Toprak yapısı:Ceviz yetiştiriciliği yapılacak yerin toprak yapısı meyve yetiştiriciliğine uygun yapıda (ağır olmayan, geçirgen toprak) olması gerekmektedir.

Yaz Sıcaklıkları: Yüksek yaz sıcaklıkları meyvelerde güneş yanıklığı nedeniyle iç kararmaya neden olmaktadır. Buda meyve iç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle yaz sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde güneşin etkisine dayanıklı çeşitler seçilmelidir.

İlkbahar Geç Donları: İlkbahar geç donlarının görüldüğü yerlerde geç yapraklanan çeşitler seçilmelidir.

Kış Soğukları:Kış soğuklarının sert geçtiği bölgelerde ceviz yetiştiriciliğinde çok dikkatli olunmalıdır. Soğuğa karşı dayanıklı çeşit seçilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise bölgenin rakımıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde çeşit seçiminde rakım çok önemlidir. Düşük rakımlı ve sıcak bölgeler için Chandler çeşidi, rakımı yüksek soğuk bölgeler için Fernor çeşidi önerilebilir. Tozlayıcı olarak ise Franquette ve Fernette çeşitleri önerilebilir.

Rakıma Göre Çeşit Seçimi

0 – 800 (Rakım): Yalova, 1, 2, 4 Pedro

0 – 1000 (Rakım): Chandler, Franquette, Fernetta

600 – 1200 (Rakım): Kaman, Bilecik, Oğuzlar 77

600 – 1400 (Rakım): Şebin, Fernor, Bilecik

Rakım, meyve kalitesi ve verim miktarı açısından, fidanın gelişimi, çiçeklenme ve tozlanma dönemleri açısından çok önemlidir.

Pedro, Chandler, Frenquette, Fernette, Fernor gibi yabancı çeşitler yeni sürgünlerin %70’inde meyve oluştururken, Yalova gibi bazı yerli çeşitlerin sürgünlerinin %30’unda meyve oluşturmaktadır. Bahçe tesisi kuracak olanların çeşit seçerken bu konuda dikkat etmeleri gerekmektedir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.