Sırala
Toplam 9 ürün görüntüleniyor.

Dut Fidanı

Bahar aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan dutun, beyaz dut ve karadut olmak üzere iki çeşidi vardır. Beyaz dut tatlı, siyah dut ise nispeten ekşidir. Özellikle siyah dut ağız içi iltihapların tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Beyaz dutun yaprakları ise ipek böceği yetiştiricilerinin en çok kullandığı besin kaynağıdır.

Dut Nasıl Yetiştirilir?

Yumuşak topraklarda daha iyi yetişen (köklerinin derine gitmesi gerektiğinden) dut ağacı, çok uzun ömürlü olmasına rağmen, yetiştirilmesi ve bakımı da bir o kadar zahmet ve ilgi ister. Dut fidanı normal olarak tohumdan yetişir ama bu yöntem çok zaman aldığı ve istenen sonucu vermediği için, üreticiler fidanların dut ağaçlarından elde edilen çeliklerle aşılanması yöntemini, daha sıklıkla kullanmaktadırlar.

Dut fidanı Nasıl Dikilir?

Dut fidanı dikilecek arazi özenle seçilmelidir. Sulama imkanı yetersiz, sert toprak yapısına sahip, kimyasal üretim yapan yerlerin civarına ve tarım ilaçlaması yapılan yerlerin yakınına dut fidanı dikilmemelidir. Fidanların dikimi için en uygun zaman, sonbaharın ortalarıyla ilkbaharın başları arasıdır. Fidanların dikileceği yer sıralar halinde 2 metrede bir işaretlenir ve bir sıraya dikilecek fidan adeti belirlenir.

Yan yana ise sıralar arasına 3 metre mesafe konur. Bu sistem, ileride dut fidanlarının büyümesiyle çıkacak yaprakların, birbirlerinin güneşini engellememesi için çok önemlidir. Daha sonra 40-45 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar hazırlanır. Fidanların kötü durumda olan kısımları temizlenir ve dut fidanı kökü zemine değecek şekilde yerleştirilir ve gübreli toprakla, hava almayacak şekilde fidanın çevresi kapatılır. Dikilen fidana can suyu verilir ve yaz aylarında, havanın ve toprağın durumuna göre en az iki kere sulanır. Sonbaharda ise gübreleme yapılmalıdır. Dut fidanı ve daha birçok fidana ulaşabileceğiniz tek adres fidandeposu.com online fidan satış sitesidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.