Açık Köklü (Çıplak Köklü) Fidan Dikimi

Açık Köklü (Çıplak Köklü) Fidan Dikimi

31 Ocak 2022

Açık köklü fidanlar ne zaman dikilir?

Açık köklü fidan dikimi fidanların uykuda olduğu yapraksız ve su gereksinimlerinin az olduğu dönem olan aralık ayı ile mart ayı arasında yapılmaktadır.

Fidan dikilirken neye dikkat edilmelidir? Fidan dikimi nasıl yapılmalıdır?

Önceden hazırlanmış çukura kök budaması yapılmış fidanlar yerleştirilir. Dikeceğiniz fidan eğer aşılı ise aşı yerinin toprak altında kalmaması gerekir. Fidan iyi tutar düşüncesiyle derin dikim yapılmamalıdır. Aşı yerinin birkaç santim altına kadar gömüldükten sonra ayakla sıkıştırılır. Can suyu verilir, toprak suyu çektikten sonra kaymak tutmaması için en üste kuru toprak atılır. Rüzgar alan bir arazi ise fidanın toprağa kök geçirmesinde(tutmasında) sorun yaşanmaması için fidan destek çubuğu dikilmelidir.

Fidan dikimi sırasında gübre vs. kullanılmalı mıdır?

Fidan dikimi sırasında kimyasal gübre kullanımı risklidir. kullanıldığı taktirde gübre oranına bağlı olarak kılcal köklerden kazık köklere doğru yanmalar görülebilir. Çiftlik gübresi kullanımı da risklidir topraktaki asitlik oranını arttıracağı için fidanın taze köklerini yakabilir. Eğer kullanılacaksa burada dikkat edilmesi gereken husus çitlik gübresinin küçükbaş hayvan gübresi olması ve bir yıl bekletilmiş(yanmış) olmalıdır.  Köklendirici (leonardit) ve hümik+fulvik kullanımı yapılabilir fakat markalar arasında kullanım oranlarında farklılık olacağından satın alınan yere mutlaka danışılmalıdır.

Açık köklü fidan ile tüplü ya da saksılı fidan arasındaki fark nedir?

Tüplü ve saksılı fidanların, açık köklü fidanlara göre tutma başarısı daha fazladır fakat fidan gelişimi açık köklü fidanlarda daha hızlıdır. Tüplü ve saksılı fidanların gelişimi 3-6 aydan sonra hızlanır.

Açık köklü fidan ile tüplü ya da saksılı fidanlarda dikim sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Açık köklü fidanların kökü rüzgardan güneşten ve dondan korunmalıdır. Dikilmek üzere araziye getirilen fidanlar mümkün olduğu kadar hızlı şekilde dikilmelidir. Şayet fidanlar geldiği halde çukurları henüz hazırlanmamış ise, bu fidanları kökleri açıkta kalmayacak şekilde nemli toprağa gömülmelidir. Dikilecek olan fidanlar kademeli olarak gömü yapılan yerden çıkartılarak dikimi yapılmalıdır.

Tüplü ya da saksılı ise yılın dört mevsimi dikilebilir.

Fidan yaşı, boyu ya da kalınlığı dikkat edilmeli midir?

Normal koşullarda yetişmiş bir fidan yaşı, boyu ya da kalınlığı arttıkça fidan bünyesine su gereksinimi de artmaktadır. Buda fidanın tutma oranını düşürmektedir. Fidanın tarlaya dikildikten sonraki yaşı önemlidir ince fidan ile kalın fidan aynı araziye dikildiğinde birkaç yıl sonra karşılaştırıldığında fark olmadığı gözlemlenir çünkü küçük fidanın adaptasyonu daha kolay olur. Küçük fidan ana köklerini dikildiği arazide atar bu sebeple gelişimi daha hızlı olmaktadır.

Açık köklü ya da tüplü fidan alındığında dikilecek arazi çamursa ya da önceden hazırlanmış fidan çukurları yağmur sebebiyle su dolmuş ise nasıl bir yol izlenmelidir?

Fidan dikilecek arazi çamur ise ve fidan çukuru yağmur sebebiyle su dolmuş ise su mutlaka tahliye edilmelidir. Dikilen fidan çamurla sıkıştırılmamalıdır. Fidan dikimi sırasında çamur olmayan nemli toprak kullanılmalıdır.

Toprakta kar veya don varsa fidan dikimi yapılabilir mi?

Toprak işlenebiliyor(kazılabiliyor) ise fidan dikimi yapılabilir. Hava sıcaklığı düşük, don tehlikesi var ise fidan kökleri dondan korunmalıdır. Fidan dikildikten sonra toprak iyi sıkıştırmalıdır dikilmiş olan fidan dondan etkilenmez. Toprak işlenemiyor ise fidanlar kökleri açıkta kalmayacak şekilde gömüye alınmalıdır. Not: Bu öneriler tropik olmayan fidanlar için geçerlidir don olan bölgelerde tropik fidanlar dikilmemelidir.

Tüplü ya da saksılı fidan dikimi

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.