MEYVE BAHÇESİ TESİS EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

MEYVE BAHÇESİ TESİS EDİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

20 Haziran 2017

Farklı iklim koşulları nedeni ile her bölgede farklı meyve tür ve çeşitleri yetiştirilmektedir. İyi bir meyve bahçesi tesisinin kurulması, uygun  tür ve çeşit seçimi  ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle meyve bahçesi tesis edilirken dikkat edilmesi gereken önemli bazı hususlar vardır.Bunlar:

1)      Yer Seçimi.

2)      Tür ve Çeşit Seçimi.

3)      Anaç Seçimi.

4)      Tozlanma  İsteğinin Bilinmesi.

5)      Dikim Sistemleri ve Dikim Sıklığı

6)      Dikim Zamanı.

7)      Arazi Hazırlığı.

 

Yer seçimi: Yer seçiminde geniş su yüzeylerine yakınlık, yükselti, iklim, toprak ve su isteği gibi faktörler etkilidir.

Tür ve Çeşit Seçimi: Bir arazide daha önce yetiştirilmiş tür ve çeşitler, o yörede hangi tür ve çeşitlerin yetiştirileceğine karar verilmesine yardımcı olmaktadır. Daha önce meyve bahçesi bulunan bir yerde, yeni bir meyve bahçesi kurulurken toprak yorgunluğu sorununu çözmek için , çeşit veya anaç değişimi yapılmalıdır.Bunun yanı sıra tür ve çeşit seçimini ekonomik faktörlerde etkilemektedir. Üreticiler ticaret yapacaklar ise en fazla gelir sağlayan tür ve çeşitler seçilmelidir.

Anaç Seçimi: Meyve ağaçlarının çoğunluğu aşı ile çoğaltılmaktadır. Aşı uygulamaları ise anaç kullanmayı gerektirmektedir. Meyve fidanlarında genellikle toprak yapısı, taban suyu ve toprak kökenli hastalıklara göre anaç seçimi yapılmaktadır.

Tozlanma İsteğinin Bilinmesi: Meyve türlerinin çoğu kendine verimlidir. Bazı meyve fidanı çeşitleri ise tozlayıcı olmadan verim veremez. Örneğin; Ziraat 0900 Kiraz fidanı tek başına verimli değildir, muhakkak Starks Gold (Beyaz Kiraz)  fidanı ile birlikte bahçe kurulmalıdır. Bu nedenle  bahçe kurulurken tür ve çeşitlerin tozlanma isteği durumu bilinmelidir. Kendine kısır tür ve çeşitlerin tozlanma isteğine uygun bir tozlayıcı belirlenmelidir.

Dikim Sistemleri ve Dikim Sıklığı: Meyve fidan çeşitlerinin sulama, gübreleme ve toprak işleme istekleri birbirinden farklı olduğundan ,çeşitler bahçe içinde ayrı ayrı parsellere ayrılmalıdır. Dikim aralıklarının belirlenmesinde seçilen anacın gelişme kuvveti ve ağaçların dikim şekilleri çok önemlidir. Çöğür anaçlar kullanıldığında dikim aralıkları daha geniş tutulmalıdır.Bodur anaçlar kullanıldığında dikim aralıkları daha dardır.Dikim aralıklarının belirlenmesinde , anaç ve çeşidin büyüme özellikleri yanında sulama olanağı , hava toprak nemi de önemlidir.

Dikim Zamanı: Dikim zamanını belirleyen faktörler iklim, bitki çeşidi, toprak koşulları ve su isteğidir. Örneğin; kışları soğuk ve kurak geçen  bölgelerde ilkbahar dikimi, kışın  kalın kar örtüsünün bulunduğu veya ılık yerlerde ise sonbahar dikimi yapılmalıdır. Dikimde asıl dikkat edilecek konu fidanı dondan ve kurumadan korumak ve kökleri toprak nemi ile temas ettirmektir.

Arazi Hazırlığı: Fidan dikimi yapılmadan önce arazi mutlaka tesviye yapılmalıdır.

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.