YABAN MERSİNİ NASIL YETİŞTİRİLİR

YABAN MERSİNİ NASIL YETİŞTİRİLİR

25 Haziran 2021

Antioksidan bakımından zengin  ve yüksek miktarda lif oranına sahip olan yaban mersini farklı iklim koşullarına uyum sağlamaktadır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık gösterdiği için ekolojik üretim modeline sahip bir bitkidir. Yaban mersini asitli toprağı sevmektedir. Toprak ph+ derecesi yani asit oranı 4.5 ile 5.5 aralığında olmalıdır. Çalı formlu ve çok yıllık bir bitkidir. Tavsiye edilen dikim aralığı sıra üzeri 120 cm ve sıra arası 300 cm olmalıdır. Nemli ve su geçirgenliği yüksek olan topraklarda verimi artmaktadır. Saksıda da asitli torf kullanarak yada ph+ dengeleyici uygulamalar yapılarak üretimi sağlanabilir.  Budama işlemi ilkbahar ve sonbaharda yapılır. Sert budama işlemi yapıldığı taktirde ürün kaybı yaşanacağı için az budamaya ihtiyaç duyarlar. Sonbaharda budanan yaban mersini ilkbahar öncesi budananlara göre daha geç çiçek açarlar. Bu durum ilkbaharda meydana gelen geç donların zarar riskini azaltır. Gözler uyanmaya başladığı dönemlerde budama işlemi yapılmamalıdır. Hem dişi hem erkek polene sahip olduğu için kendine verimi vardır.

FAYDALARI

Doğal antibiyotik özelliği ile özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği bilinmektedir.

Antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korumaktadır.

Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler.

İçerisinde bulunan vitaminler ve bakır çinko gibi önemli besin öğelerine sahip olduğu için beyin sağlığını korumaktadır.

Kan şekerini düzenlemektedir.

Ağız içi yaraları iyileştirir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.