Blog

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

09 Şubat 2022

Zeytin ağacının ömrü ortalama 300-400 yıldır bazı bölgelerde 1000 yıla kadar yaşayan ağaçlara da rastlanmıştır. Zeytinler belli bir büyüklüğe eriştikten sonra kök sistemlerinde oluşan yumrular sayesinde kendilerini yenileyebilmekte ve bu sayede uzun yıllar yaşayabilmektedirler.Zeytin ağaçları güneşi sever ve güneş ışığının bol olduğu yerlerde daha iyi gelişim gösterir. Zeytin ağacı için toprak verimliği de çok önemlidir. Verimi arttırmak için kültürel önlemler düzenli olarak yapılmalıdır.

DOĞAL ÇİT YAPIMINDA KULLANILAN BİTKİLER

09 Şubat 2022

İnsanlar uzun yıllar arazi sınırlarında hem kendi hemde mülklerinin mahremiyetini korumak adına doğal ve yapay çitler kullanmışlardır.Son yıllarda ise insanlardaki doğaya,yeşile olan özlem artışı doğal çit kullanımını da artırmıştır.Çit bitkilerini daha cazip yapan ise yaz-kış değişen görünümleri ve istenildiği gibi budama yapılabiliyor olmasıdır.

Açık Köklü (Çıplak Köklü) Fidan Dikimi

31 Ocak 2022

Açık köklü fidan dikimi fidanların uykuda olduğu yapraksız ve su gereksinimlerinin az olduğu dönem olan aralık ayı ile mart ayı arasında yapılmaktadır.

İNCİRDE İLEKLEME

10 Ağustos 2021

İncirde meyve tutumu ve gelişimi için erkek incir (ilek) meyvelerindeki çiçek tozlarının ilek arıcığı tarafından incire taşınması gereklidir.

İncirde tozlaşma olayının gerçekleşebilmesi için incir arısı da denilen mazı böceğine ihtiyaç vardır. Mazı arısı incir ağacı olmadan yaşamını sürdüremez. Dişi incir arıları larvalarını bırakmak için erkek incir ağacına girer. İçeri girerken kanatları ve anteni kırılır. Dışarıya çıkamaz. Dişi yavrular incirden çıkarken poleni de beraberinde götürür. Böylece tozlaşma işlemi gerçekleşir. 

ASMA YETİŞTİRİCİLİĞİ

10 Ağustos 2021

Anaç seçiminde toprak özellikleri, iklim özellikleri, aşılanacak çeşit ile uyuşması, arazinin şekli,yetiştirme amacı (erkencilik,sofralık,şaraplık…) ,anacın gelişme gücü dikkate alınmalıdır.Ağır bünyeli topraklara sahip arazilerde yerli fidanlarla bağ tesisinden kaçınılmalı, amerikan anaçlı fidanlar kullanılmalıdır. Amerikan asma anacı kullanılırken de toprak seçimine dikkat edilmelidir.Çünkü kireçli topraklarda karşılaşılan en önemli sorun, kireç etkisiyle demir, çinko ve manganın yeterli düzeyde alınamaması sonucunda ortaya çıkan
klorozdur.

YABAN MERSİNİ NASIL YETİŞTİRİLİR

25 Haziran 2021

Antioksidan bakımından zengin  ve yüksek miktarda lif oranına sahip olan yaban mersini farklı iklim koşullarına uyum sağlamaktadır. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık gösterdiği için ekolojik üretim modeline sahip bir bitkidir. Yaban mersini asitli toprağı sevmektedir. Toprak ph+ derecesi yani asit oranı 4.5 ile 5.5 aralığında olmalıdır.

BALKON VE TERASTA MEYVE FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

25 Haziran 2021

Bahçede ve arazilerde bitki yetiştirmenin yanı sıra evinizde ,balkon ve teraslarınızda da bitki yetiştirmek mümkün. Balkon ve teraslarınız yeterli güneş alıyor ise bu alanlarda meyve ağaçları yetiştirerek doğa hissiyatını evinizde yaşayabilirsiniz.

ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ

10 Ocak 2020

Elma yetiştiriciliğinde tohum veya klon anacı kullanılmaktadır.

Yabani Elma: Yabani olarak yetişen tohum anacıdır. Çok kuvvetli

                        Çeşitlerle uyuşması iyi olur.

M 9:Tam bodur

 Verimli topraklarda daha iyi gelişir. Bodurlaştırıcı anaç özelliği vardır.

            Telli terbiye sistemi ile desteklenmesi gerekir.

SİLGİNKA BAL YEMİŞİ FİDANI

05 Temmuz 2019

Çalı formlu bir yapıya sahip olan bitkinin meyveleri silindirik şekilde ve mavi renktedir. Anavatanı Japonya olan bu çeşidin meyveleri mükemmel bir aromaya sahiptir. Aşırı sıcaklıklara karşı hassas olmakla birlikte soğuklara karşı dayanıklıdır.Yarı gölge ortamlarda gelişimi iyidir ancak meyve tutum döneminde tam güneşli ortamlarda yetiştirilmesi verimi arttırır. Yöreye göre değişiklik göstermekle birlikte Haziran ve Temmuz aylarında hasadı yapılır. Meyveleri  taze olarak tüketildiği gibi reçel, marmelat, şurup yapımında da kullanılır.  

Karayemiş Fidanı

18 Haziran 2019

Çalı formlu bir ağaç yapısına sahip olan karayemiş fidanı, Karadeniz bölgesi başta olmak üzere çoğu bölgemizde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yöreye göre farklı isimlerle bilinen karayemiş fidanı, Laz kirazı, Laz üzümü, Laz yemişi olarak da  adlandırılmaktadır. Yaprakları elips şeklinde olup üst yüzeyi parlak koyu yeşil renginde, alt yüzeyi açık yeşil rengindedir.Meyveleri üzüm salkımı şeklinde, tek çekirdekli , meyve şekli oval ve silindirik şeklindedir.Meyveler olgunlaşmadan önce yeşil olup olgunlaştıktan sonra morumsu siyah rengini alır. Meyve tadı mayhoş ve biraz da buruktur.Taze veya kurutulmuş olarak tüketildiği gibi reçel, pekmez ve  tatlı yapımında da kullanılır.

1 2 3 4 .... 8 9 10
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.